Opel Blitz

De Blitz was een lichte bedrijfswagen van Opel uit Duitsland, het eerste model kwam in 1930 op de markt. Toen de fabriek in de Tweede Wereldoorlog op oorlogsproductie moest overschakelen, werd nog vooral de Opel Blitz gebouwd, een van de belangrijkste vrachtwagens van het Duitse leger.

Na de oorlog kwam in 1952 een nieuwe Opel Blitz op de markt. Deze Blitz 'A' was gebaseerd op het vooroorlogse model, maar vormgegeven naar Amerikaanse snit, een en ander gedicteerd door het moederbedrijf General Motors (GM), dat in 1948 de zeggenschap over de Opelfabrieken had teruggekregen. Met dit model werd Opel in Duitsland marktleider op het gebied van lichte vrachtwagens.

De Blitz A werd geleverd tot van 1952 tot 1965 en werd in dat laatste jaar vervangen door de Blitz 'B', die werd geproduceerd tot 1975. In dat jaar besloot GM de productie van bedrijfswagens bij Opel te staken.

Ook in Nederland werd de Blitz zeer populair. Deze Opel voorzag, met de lichte vrachtwagens van Mercedes-Benz, Ford en Hanomag, maar ook met wagens van Franse en Engelse makelij, in de sterk groeiende transportbehoefte na de Tweede Wereldoorlog en droeg zeker bij de vervanging van de laatste paard-en-wagens door vrachtwagens.
Foto: Wikimedia Commons

Informatie over de Opel Blitz in de Wikipedia>