De trein werd hét vervoermiddel voor de Twentse textielindustrie, niet alleen voor de aanvoer van steenkool en grondstoffen, maar ook voor het woon-werkverkeer van de textielarbeiders. Tussen 1860 en 1880 werd op initiatief van de overheid een uitgebreid net van hoofdspoorwegen in ons land aangelegd en ook de belangrijkste Twentse plaatsen kregen een aansluiting. Voor de plaatsen die niet voor een dure hoofdspoorlijn in aanmerking kwamen, kwam na 1880 een dicht net van (veel goedkopere) lokaalspoorlijnen tot stand, waarover ook reizgers werden vervoerd.

In 1903 bouwde de fabriek Werkspoor voor de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij (HSM) speciaal voor 'werkliedenvervoer' op lokaalspoorlijnen in Twente een serie personenrijtuigen; derde klasse-rijtuigen met een zeer sobere inrichting met vier langsbanken, maar vooral veel staanplaatsen. Het hoefde vooral niet te luxe allemaal!

Eén van deze werkliedenwagen bleef behouden en bevindt prachtig gerestaureerd in de collectie van de Museum Buurtspoorweg.
Foto: Martin Geldermans

Dit object is onder nummer 2.000.0039 ingeschreven in het Nationaal Register Mobiel Erfgoed.