Home | Platform Mobiel Erfgoed Huisvesting

Platform Mobiel Erfgoed: huisvesting

Platform Mobiel Erfgoed 30 september 2021

Thema huisvesting

Logies zonder ontbijt – Mobiel erfgoed onder dak

Aankondiging - reserveer in uw agenda!

Wat: Platform Mobiel Erfgoed over huisvesting voor mobiel erfgoed.
Waar: online. Aanmelden: https://formulier.cultureelerfgoed.nl/archis/mobiel-erfgoed
Wanneer: donderdag 30 september 2021, aanvang 15.00 uur

Mobiel erfgoed en vastgoed lijken zo op het eerste gezicht weinig met elkaar van doen te hebben. Maar schijn bedriegt!

Mobiel erfgoed heeft een flinke en bijzondere huisvestingsbehoefte. Onderdak vinden voor een trein, een blusvliegtuig of een schip is lastig. Bovendien zijn de beschikbare budgetten vaak beperkt. Maar er zijn zeker ook kansen.

Want mobiel erfgoed kan een bijzondere rol vervullen bij de inrichting van gebieden. Een historische tramlijn in de buurt van een nieuwe woonwijk, een haven met historische schepen tussen een historische dorpskern en een nieuw complex met luxe appartementen, een luchtvaartmuseum dat wordt ingepast in een gebiedsontwikkeling en historische bussen die zorgen voor het vervoer naar het museum. Het zijn zeer waardevolle objecten die een duidelijke meerwaarde geven aan de beleving van de woonwijk. En denk eens aan de kansen voor de stadsvernieuwing: hoe interessant zou het zijn om zo'n project te verrijken met werkzaam mobiel erfgoed?

Op 30 september gaan we daar in het Platform Mobiel Erfgoed van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de stichting Mobiele Collectie Nederland aandacht aan besteden. Samen met mensen die dagelijks actief zijn in het vastgoed. Als ontwikkelaar, stedenbouwkundige, leegstandsbeheerder, hoe dan ook. Mensen die juist daar hun sporen hebben verdiend. Zo brengen we twee werelden met elkaar in contact, en werken we aan een wederzijdse inspiratie. Daar komen vast mooie resultaten uit!

In het eerste deel van de bijeenkomst laten we geslaagde voorbeelden zien en besteden we aandacht aan initiatieven die zich nog in de ontwikkelingsfase bevinden. Wat kunnen we ervan leren? Een panel van economen, planologen en creatieve vastgoedontwikkelaars analyseren en geven advies.

In het tweede deel komen sprekers aan het woord uit de wereld van het herbestemmingsvastgoed: welke kansen en mogelijkheden zien zij voor het onderdak brengen van mobiel erfgoed? Hoe kunnen de wereld van mobiel erfgoed en de wereld van (herontwikkelings-)vastgoed elkaar vinden? Welke perspectieven zijn er op win-win situaties.

Programma

Tijd

Onderwerp

14.50

Digitale inloop

15.00

Welkom en inleiding door dagvoorzitter Arjen Kok, RCE

15.10

Nationaal Transport Museum,Nieuw Vennep
Arno van der Holst

15.20

Stichting Tramhaven, Winschoten
Emmo Philbert

15.30

Haags Busmuseum, Pijnacker
Kevin Kloosterman

15.40

Transit Oost , Winterswijk
Frank van Setten

15.50

Panelgesprek met Alexander Ramselaar (cultuur+ondernemen) en Wendy Gieben (ANNA Vastgoed & Cultuur)

16.00

Pauze

16.05

Inleiding op het tweede deel

16.10

16.20

PPS Publiek Private Samenwerking

Peter Verdaasdonk

Leegstandsbeheer
Claudia Duinisveld, Keurmerk Leegstandbeheer

16.30

16.40

Rijksvastgoed
Peter Vermeer, Rijksvastgoedbedrijf

Industrieel Erfgoed

Arno Boon, BOEI

16.40

Discussie en vragen uit de chat

17.00

Afsluiting

De platformbijeenkomsten

De platformbijeenkomsten Mobiel Erfgoed zijn een initiatief van de stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Tweemaal per jaar worden actuele thema’s geagendeerd en besproken.
De bijeenkomsten zijn bedoeld voor alle betrokkenen bij het mobiel erfgoed, van eigenaar tot ambtenaar, van liefhebber tot professional. Op eerdere bijeenkomsten stonden citymarketing, historische infrastructuur, brandstoffen, fondsen en filantropen en internationalisering centraal. De organisatie is in handen van de Platformcommissie Mobiel Erfgoed, bestaande uit leden van het MCN-bestuur en medewerkers van RCE.