Home | Erfgoedprijs 2023 van de Federatie Industrieel Erfgoed Nederland (FIEN) uitgereikt

Erfgoedprijs 2023 van de Federatie Industrieel Erfgoed Nederland (FIEN) uitgereikt

De delegatie van de Museum Buurtspoorweg die de Erfgoedprijs in ontvangst nam. Van links naar rechts: Sevrien Ferrée - projectleider restauratie ELNA, Stefan Fähnrich- chef werkplaats MBS, Joke Mijdam - directeur MBS.

Prijswinnaars

De stichting Museum Buurtspoorweg (MBS) te Haaksbergen (Ov.) ontving de prijs voor de restauratie en kennisborging van het project ‘Stoomlocomotief ELNA terug op het spoor’, de Nederlandse Gemalen Stichting (NGS) ontving de prijs voor het technisch handboek ‘Leidraad handboek stoomgemalen’.

Studiemiddag-Prijsuitreiking

De prijsuitreiking werd dit jaar gecombineerd met een studiemiddag over kennisborging van industrieel erfgoed bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Amersfoort.

Beide prijswinnaars gaven een presentatie over hun winnende inzendingen. Opvallend was de grote mate van betrokkenheid van soms nog jonge vrijwilligers bij hun projecten en de enorme inzet die die vrijwilligers aan de dag hebben gelegd.

In totaal werden zeven projecten (waaronder nog twee mobiel-erfgoedprojecten) ingediend voor de prijsvraag, naast de beide winnaars zijn dit:

-Stichting behoud stoomschip ELFIN, Wormerveer

-Stoomgemaal de Tuut, Appeltern, technisch handboek stoombemaling

-Stichting Smalspoormuseum, Erica, restauratie smalspoorlocomotief

-Stichting Industrieel Erfgoed Deventer, inventarisatie bedrijfsarchief blikfabriek TDV

-Stichting Stoommachine KVL, Oisterwijk, restauratie stoommachine.

De FIEN-Erfgoedprijs 2023 is mogelijk gemaakt door bijdragen van de Stichting Vrienden van BOEi, Stichting Beeldland en Erfgoedvereniging Heemschut.