Home | Staatssecretaris Uslu maakt tijdreis met mobiel erfgoed

Staatssecretaris Uslu maakt tijdreis met mobiel erfgoed

Staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) op de bok van stoomlocomotief nr. 8 (bouwjaar 1928) van de Stoomtrein Katwijk Leiden. Foto: Floor Catshoek, ministerie van OCW

Tijdens een rit met een stoomtrein werd de staatsecretaris bijgepraat over enkele zaken die spelen bij het instandhouden en in beweging houden van mobiel erfgoed, zoals het overdragen van kennis en vakmanschap op jongeren, de aantrekkingskracht van mobiel erfgoed op een breed publiek, de behoefte aan ruimte voor het onderdak brengen van mobiel erfgoed en de wijze waarop in de sector mobiel erfgoed verduurzaming wordt opgepakt.

Met een typisch Nederlandse, 55 jaar oude streekbus van de Stichting Haags Bus Museum reisde zij vervolgens naar de Historische Haven Leiden. De bus baarde in Leiden wel enig opzien; veel mensen kenden dit type bus nog van vroeger.

Aangekomen op het Kort Galgewater in Leiden ontvingen de eigenaren en bewoners van het bijna 100 jaar oude motorvrachtschip Antoinette Christina de staatssecretaris. De Antoinette Christina is een van de historische schepen die hier een ligplaats hebben. Zij toonde zich erg geïnteresseerd in de geschiedenis van het schip en wilde vooral graag weten hoe het is om zo’n schip te bewonen. Aan het einde van het bezoek kreeg de staatssecretaris de verklaring over duurzaamheid uitgereikt die recentelijk is opgesteld door de vier koepelorganisaties voor mobiel erfgoed en het beleidsplan van de Stichting Mobiele Collectie Nederland.