Home | Mobiel erfgoed thema Erfgoed Magazine

Mobiel erfgoed als thema in ‘Erfgoed Magazine’

Het ‘Erfgoed Magazine’ is, net als voorganger ‘Erfgoed Magazine september 2020 Artikel Mobiliteit en bevrijdingmenten’, een veel gelezen en gewaardeerd tijdschrift in de erfgoedwereld, zowel bij professionals als liefhebbers. Met enige regelmaat werkt de stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) mee aan artikelen en thema’s rond mobiel erfgoed. Voor het septembernummer van 2020 verzorgde MCN weer een themanummer over erfgoed en geschiedenis van de mobiliteit.

Relevantie behouden

Daarbij staat de relatie met al die andere vormen van erfgoed die ons land rijk is, centraal. Vooral het immaterieel erfgoed krijgt aandacht; de verhalen en betekenissen, die aan het mobiel erfgoed opgehangen kunnen worden. Die maken dat onze historische vervoermiddelen ook in heden en toekomst zijn hun relevantie blijven behouden.

Tot de verbeelding

De geschiedenis van de mobiliteit blijft tot de verbeelding spreken. Dit blijkt bijvoorbeeld uit een nieuwe dramaserie, die eind 2020 bij de AVROTROS zal worden uitgezonden. Elders op deze website leest u daar meer over; in het Erfgoed Magazine vind u de nodige achtergrondinformatie.

Bevrijding

Ook de bevrijding van de Duitse bezetters, in 2020 precies 75 jaar geleden, spreekt logischerwijs nog altijd tot de verbeelding. Helaas moesten de meeste festiviteiten worden afgelast, maar in het Erfgoed Magazine wordt er aandacht aan besteed. En dan natuurlijk aan de rol die mobiliteit bij die bevrijding heeft gespeeld. Die rol was doorslaggevend; tegen de enorme overmacht aan logistiek van de Geallieerden waren de Duitsers uiteindelijk niet opgewassen. Er bleef uit die tijd het nodige mobiel erfgoed bewaard!

Oudste sneltram

Ook staat het Erfgoed Magazine stil bij de mogelijke redding van een belangrijk stuk mobiel erfgoed in ons land: een tramstel van de lijn Utrecht – Nieuwegein, de oudste sneltram van ons land, Deze betekende de definitieve doorbraak van het concept sneltram in het openbaar vervoer in ons land en staat tevens voor een omslag in het denken over architectuur en stedenbouw.

Kwetsbare ‘Bruine Vloot’

Ook de kwetsbaarheid van mobiel erfgoed komt aan bod. In deze tijden van corona zien we hoe de Bruine Vloot het moeilijk heeft; de schepen lagen massaal ‘voor Pampus’. Erfgoed Magazine was aanwezig om ons een beeld te geven van wat er speelt.

Naar het septembernummer van Erfgoed Magazine in PDF:

- Erfgoed Magazine september 2020 Artikel Mobiliteit en bevrijding

- Erfgoed Magazine september 2020 Artikel Vliegende Hollanders

- Erfgoed Magazine september 2020 Artikel Bruine vloot

- Erfgoed Magazine september 2020 Artikel Eerste sneltram

- Erfgoed Magazine september 2020 Column Voorzitter MCN

- Erfgoed Magazine september 2020 Rubriek In beeld

- Erfgoed Magazine september 2020 Rurbiek Plek van

- Erfgoed Magazine september 2020 Rubriek Archief

Uitgever: Spoor & Partners bv - Postbus 20 - 2040 AA ZANDVOORT - Rene J. Donkel - www.erfgoed-magazine.nl

Abonnementen en losse nummers: info@spoorenpartners.nl